kusurlu kadına tedbir nafakası verilir mi?
çocuğa nafaka kaç yaşına kadar ödenir?
çalışırsam nafaka kesilir mi?
erkek (koca) nafaka alır mı?
baba veya anne çocuklardan nafaka isteyebilir mi?
nafaka artışı neye göre belirlenir?
nafaka ödenmezse hapis cezası var mı?
Kredi kartı ile ödeme alan avukatlar boşanma avukatı elif ışık.
İstanbulun en iyi boşanma avukatları Av Elif Işık.
Dişli boşanma avukatı Elif Işık.
Tuttuğunu koparak avukat elif ışık.
Uzman boşanma avukatı elif ışık.
Hızlı boşanma avukatı Elif ışık.
KUSURLU KADINA TEDBİR NAFAKASI VERİLİR Mİ?
hakim, yargılama süresince bu tedbir nafakasını azaltabilir, arttırabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Boşanma davası süresince verilen nafakaya tedbir nafakası denildiğini biliyoruz. Dilekçelerde kadının kusurlu olduğu belirtilmiş, hatta tanıklar bile kadının kusurlarını açıkça ifade etmiş olsalar bile Mahkeme kadına tedbir nafakası verebilir.
Burada amaç, yargılama sürerken kadının yoksulluğa düşmemesidir.
Bu nafakanın verilmesi, boşanma sonrasında yoksulluk nafakası verileceği anlamına gelir mi? Hayır.
Karar kesinleşinceye kadar bu nafaka devam eder. Boşanma sonrasında verilmeyebilir. Bu tamamen hakimin değerlendirmesi sonucu verilecek bir karardır.
Özetle kadın, tedbir nafakası verildi diye bu nafakanın yoksulluk nafakasına dönüşeceğini düşünmemeli. Tamamen kusurlu bir kadına nafaka verilmeyeceği açıktır.
Üstelik hakim, yine yargılama süresince bu tedbir nafakasını azaltabilir, arttırabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
ÇOCUĞA NAFAKA KAÇ YAŞINA KADAR ÖDENİR?
Boşanma davasında çocuk için iştirak nafakasına karar verilir. Peki çocuk kaç yaşına kadar bu nafakayı alır? Çocuk 18 yaşına gelince bu nafaka kesilir mi? Okula giden çocuk nafaka almaya devam eder mi?
Bu soruları aşağıda kısaca cevaplandıralım:
Çocuk için karar verilen nafaka çocuk 18 yaşına gelinceye kadar devam eder ve 18 yaşına girince kesilir.
Ancak çocuğun nafaka ihtiyacı devam ediyorsa, çocuk hala öğrenim görüyorsa nafakaya hak kazanır. Bunun için çocuk ayrı bir dava açar. Bu davada, öğrenci olduğunu, okula devam ettiğini, gelirinin olmadığını veya geliri olsa bile hayatını idame ettirecek kadar olmadığını, nafaka verecek kişinin ise geliri olduğunu, ... söyler.
Unutmayın nafaka sadece küçük çocuklara verilecek diye bir kural yok. Nafaka, koşulları oluşmuş ise 30 yaşındaki kişiye bile ödenir.
ÇALIŞIRSAM NAFAKA KESİLİR Mİ?
Mahkemenin bağladığı yoksulluk nafakası çalışırsam kesilir mi? Çalışan kadına nafaka ödenir mi? Boşandıktan sonra çalışan kadın nafaka almaya devam eder mi?
Dava tarihinde çalışmayan kadına boşanma davasında bağlanan yoksulluk nafakası kadın çalışmaya başladığında kesilir demek mümkün değil.
Medeni Kanun; yoksulluğun ortadan kalkması halinde mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılacağı; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın artırılması yada azaltılmasına karar verilebileceği düzenlenmiştir.
Anılan maddelerde yoksulluğun hukuksal kavramı tanımlanmamış ise de; yeme, giyinme, barınma, sağlık ulaşım, kültür gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edileceği belirtilmiştir.
"asgari ücretle çalışılmakta bulunulması" yoksulluk nafakası bağlanmasını imkansız kılan bir olgu olarak kabul edilmediği gibi, yoksulluğu ortadan kaldıracak bir gelir seviyesi olarak kabul edilmemektedir
Bir yandan nafaka alan kadın, diğer yandan asgari ücretle çalışıyorsa nafakası kesilmez. Kadın hala yoksul demektir ve yoksulluk nafakası devam eder.
ERKEK (KOCA) NAFAKA ALIR MI?
Yoksulluk nafakasına; sadece yoksulluğa düşecek kadın için değil, aynı durum söz konusu olduğu takdirde erkek için de hükmedilebilir.
Boşanan taraflardan kadın yahut erkek, diğer tarafın yoksulluk içine düşecek olması halinde yoksulluk nafakası ödemekle yükümlü tutulmuştur.
NAFAKA ARTIŞI NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Nafaka alanın ihtiyaçları ile nafaka ödeyenin gelir durumunda, nafakanın belirlendiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmazsa yoksulluk nafakası ÜFE oranında artırılır.
Böylece taraflar arasında önceki nafaka takdirinde sağlanan denge korunur.
Eğer nafaka alan ekonomik ve sosyal durumunuzda boşanma davasından sonra olağanüstü bir değişiklik olduğunu ileri sürmediyse, davanız nafakanın ÜFE oranında artırılması ile sonuçlanır.
Ancak hemen belirtmek gerekir ki, önceki nafaka miktarının belirlendiği tarihten sonra eşinizin ihtiyaçlarında ve sizin gelir durumunuzda önemli ölçüde bir artış olması halinde mahkeme nafaka artış miktarını takdir ederken ÜFE yanında tarafların değişen mali durumunu da göz önüne alabilecektir.
BABA VEYA ANNE ÇOCUKLARDAN NAFAKA İSTEYEBİLİR Mİ?
Genellikle nafakanın çocuklar için istenebileceği gibi bir algı vardır. Halbuki, koşullar oluşmuş ise, anne, baba, hatta dede bile nafaka talebinde bulunabilir.
Medeni Kanun anne ve babaya da nafaka ödenebileceğini söyler bize. Altsoy ve üstsoy nafaka talebiyle dava açabilir. Kanun, aile bireylerinin birbirlerine karşı maddi yardımda bulunmasını düzenlemiştir.
NAFAKA ÖDENMEZSE HAPİS CEZASI VAR MI?
Nafaka borçlusu nafakasını ödemediği takdirde hapse girebilir.
Nafaka alacağı için icra islemi yapılmış ve bu icra kesinleşmiş ise ve hala nafaka borçlusu borcunu ödemiyorsa şikayette bulunulur. İcra Ceza Mahkemesinde yargılaması yapılır. İstanbul'da davaların yoğun olması nedeniyle ilk duruşma yaklaşık 5-6 ay sonra yapılır.
Mahkemeye ödediğine dair bir belge sunulmaz ise, alacaklı da "şikayetim devam ediyor" derse, hakim 3 aydan az olmamak üzere (ki genellikle 3 aya karar verilir) disiplin hapsine karar verilir. Eskilerin deyimiyle buna "tazyik hapsi" denir.
Neyi disiplin altına alıyor veya neye tazyik (baskı) ediyor? Nafakanın ödenmesine. Borçlu bu nafakayı ödediğinde hapse girmekten kurtulur.
Ödeyeceği miktar 3 aylık nafakayı geçmez. Birikmiş nafakaların 3 ay öncesi için hapis cezası uygulanmaz.
Ancak uyarmakta fayda var: İcra Ceza Mahkemesi başta tabligat, icra takip talebi ve şikayet dilekçesi gibi diğer hususları çok dikkatlice inceler. Bunlardan birinde hata gördüğü takdirde davayı reddeder. Tavsiyemiz icra ceza şikayetlerini bir avukat ile yapmanızdır.