mal rejimi sözleşmesi ne zaman yapılır? noter onayı gerekli mi?
mal paylaşımında malın hangi tarihteki değeri esas alınır?
eşler arasında mal rejimi ne zaman sona erer?
miras kalan mallar, boşanırken paylaşılır mı?
mal paylaşımı davasında adli yardım alabilir miyim?
evlendikten sonra yapılan "evlilik sözleşmesi" eskiyi kapsar mı?
MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN YAPILIR? NOTER ONAYI GEREKLİ Mİ?
Hangi Mal Rejiminin belirleneceğine ne zaman karar verilir? Mal Paylaşım sözleşmesi ne zaman yapılmalı? Mahkeme onayı şart mı?
Eğer bir şey yapılmazsa Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi belirlendiği kabul edilmektedir. Ancak, eşler mal ayrılığı veya mal ortaklığı sözleşmesi de yapabilir.
Bu sözleşme,
- Evlenmeden önce yapılıyorsa, noter onayı şarttır.
- Evlenme başvurusu sırasında Evlendirne memurluğunda yazılı olarak yapılır.
- Evlenmeden sonra yapılmış ise noter onayı gerekir.
MAL PAYLAŞIMINDA MALIN HANGİ TARİHTEKİ DEĞERİ ESAS ALINIR?
2002 sonrası uygulanan Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde, malın tasfiye anındaki, yani mal rejiminin sona erdiği andaki değeri dikkate alınır.
Boşanma durumunda, boşanma davasının açıldığı tarih mal rejiminin sona erdiği andır.
EŞLER ARASINDA MAL REJİMİ NE ZAMAN SONA ERER?
2002 yılı sonrasında aksi belirtilmemiş ise Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi uygulanmaktadır. Evlilik iptal olursa dava açılış tarihinde, boşanma olursa boşanma davası açılış tarihinde, ölüm halinde eşin ölüm tarihinde tasfiye başlangıcı dikkate alınır. Başka bir deyişle Mal rejimi sona erer.
Çok sık rastlanılan boşanma için daha açıklayıcı olmak gerekirse, boşanma davasının açıldığı tarihten sonra alınan mallar paylaşıma girmez.
MİRAS KALAN MALLAR BOŞANMADA PAYLAŞILIR MI?
Bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı kişisel malıdır.
Kişisel mallar mal rejimi tasfiyesine girmez. Ancak kişisel malın gelirinden (örneğin kira gelirinden) faydalanılarak bir mal edinilmiş ise bu mal tasfiyeye girer.
ADLİ YARDIMDAN NASIL YARARLANIRIM?
Mal Rejimi tasfiyesi (mal paylaşımı) davalarında gayrimenkul söz konusu olunca elbette rakamlar da büyük oluyor. Size düşecek bedelin yaklaşık yüzde 2si civarında harç yatırılması gerekiyor.
Başka bir deyişle size 100bin TL düşecekse, 2 bin TL harç yatırmanız gerekir. Size düşecek rakam arttıkça, örneğin 500bin TL olursa, yatıracağınız harç 10bin TL'yi bulacaktır.
Bu durumda adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Adli yardım almanıza karar verilirse devlet sizin adınıza harçları karşılar. Siz her hangi bir ödeme yapmazsınız.
Peki adli yardımdan nasıl faydalanacaksınız?
Adli yardımdan yararlanmak için davayı açtığınız mahkemeden talepte bulunacaksınız.
HMK kanununa göre hakim değerlendirecek. Bu değerlendirmede
"Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, “taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması” kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler."
hükmü dikkate alınır. Başka bir deyişle, geliriniz olsa bile yargılama giderini karşılarken kendinizin veya ailenizin geçimini sıkıntıya düşürecekseniz, adli yardım almaya hak kazanırsınız. Ancak bir başka kriter daha var. Davadaki talebinizin mutlaka bir dayanağı olmalı.
Mal paylaşımı davalarında dayanak bulmak çok zor değil. 2002 yılından sonra alınan mallarda katılma alacağınızın olması doğal bir sonuç.
Adli yardım karşılıksız bir yardım değil. Eğer haksız çıkarsanız Hazine sizin için harcadığı parayı geri ister.
Son zamanlarda adli yardım ödeneklerinde sıkıntı olsa gerek başvuranların neredeyse yarısının talebi reddediliyor. Ama yine de şansınızı denemeizde bir fayda var.
EVLİLİK SÖZLEŞMESİ GERİYE İŞLER Mİ?
Bir müvekkil aşağıdaki soruyu soruyor:
Eşim ile 15 yıldır evliyiz. Bana ısrarla notere gidip evlilik sözleşmesi yapacağız, herkesin malı kendine ait olacak diyor. Evlilik Sözleşmesi geriye dönük olarak yapılır mı? Bugüne kadar alınan daireleri de kapsayacak mı?
Cevabım:
Anladığım kadarıyla eşiniz mal ayrılığı rejimini uygulamak istiyor. Türk Medeni Kanunu'nun 203. maddesine göre mal rejimi sözleşmesi evlenmeden sonra da yapılabilir. Burada istediğiniz mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içerisinde seçebilir veya kaldırabilir veya değiştirebilirsiniz.
Bu sınırlandırma eşlerin ortak olmayan çocuklarının saklı payını korumak, eşlerin alacaklılarını korumak ve üçüncü kişiler açısından da hukuki işlem güvenliğini sağlamak amacıyla getirilmiştir. Bu hükme aykırı olarak yapacağınız mal rejimi sözleşmeleri kısmen ya da tamamen geçersiz sayılabilir.
Evlenmeden sonra yapılan mal rejimi sözleşmesi ile eşinizle aranızdaki mevcut mal rejimini değiştirme imkanı sağlanmıştır, Ancak yeni yapacağınız sözleşme yapıldığı tarihten sonrasını kapsar. Geçmiş dönemdeki malları etkilemez.